Kuchnia Pomorza
Kuchnia pomorska - hasło, które gdyby chcieć zdefiniować i nadać mu pewne jednolite, określone ramy z pewnością wymknie się z nich, stwarzając tym samym jego recenzentom nie lada problem.
Czymże jest bowiem kuchnia pomorska? Wedle jakich kryteriów można ją opisać i czy w ogóle można to zrobić? Pomorze, jako region kulturowy, jest specyficzne i wyjątkowe – z jego burzliwą historią wiązać można m.in. także pewne nawyki żywieniowe ludzi tu mieszkających.
Pomysł utworzenia stron poświęconych kuchni tego regionu narodził się już jakiś czas temu. W ostatnich latach przeżywamy pewien niespotykany wcześniej boom na produkty i kuchnie regionalne. Wiele starych, zakurzonych przepisów znajduje na nowo światło dzienne, przypominane są dawne potrawy, ale także komponowane nowe- nieraz świadczące o pomysłowości ich twórców.
Ambicją autorów jest swoistego rodzaju „skondensowanie” wiedzy o sztuce kulinarnej tego urokliwego zakątka Polski (ze szczególnym uwzględnieniem obszaru Partnerstwa Dorzecza Słupi.) Chcemy pokazać jak dawniej kształtowała się kuchnia pomorska, co jadano i pijano, co odeszło w zapomnienie, a co przetrwało do dnia dzisiejszego. Połączymy dawne ze współczesnym.
Poszczególne zakładki obejmują m.in. kulinarny rys historyczny dotyczący tego co i jak dawniej spożywano; fotografii i opisów starych obiektów związanych z żywieniem (pieców chlebowych, mleczarni, wiatraków, browarów itp.) dawnych ras zwierząt związanych z Pomorzem. Nowe to: zakładka poświęcona produktom regionalnym, „kulinarny dorobek” gospodarstw agroturystycznych oraz Kół Gospodyń Wiejskich. Całość okraszona jest dawnymi oraz współczesnymi przepisami z naszego regionu.
Mamy nadzieję, że strona przyczyni się do popularyzacji wiedzy o kuchni pomorskiej, wyjaśni na czym polega jej specyfika i różnorodność. Kuchnia dawnych i obecnych mieszkańców Pomorza jest bez wątpienia godna uwagi. Warto, by mieszkańcom innych części Polski nie kojarzyła się tylko z rybą smażoną w setkach smażalni otwartych w sezonie letnim na wybrzeżu Bałtyku.