Niezabyszewskie Łakocie Madzi – Jabolki są to wykonane domowym sposobem twarde galaretki z jabłek. Posiadają różne kształty i smaki, a ich przygotowywane opiera się jedynie na naturalnych składnikach i cukrze.
Na terenie Zielonego Serca Pomorza wytwarzane były „od zawsze”, ze względu na dostępność produktów do ich wytwarzania. Pojawiały się galaretki wyrabiane z różnych odmian jabłek, m.in. antonówek czy złotych i szarych renet.
Pierwsze przepisy na Jabłkowe Cukierki sięgają z czasów panowania króla Jana III Sobieskiego, jak przekazuje zapis historyczny – „Kaszubi z Sobieskim pod Wiedniem Jurka bili i tam się Jabolki robić nauczyli”.
Przepis, na którym bazuje Pani Magda pochodzi od jej babci Nadziei, która najpierw dla swoich dzieci, później wnuków wytwarzała zdrowe słodycze.
Podstawę wykonania Jabolków stanowi przecier jabłkowy uzyskany z pieczonych jabłek oraz cukier. Masę odparowuje się na patelni dodając wg uznania żurawiny, borówki, jagody, mięty, orzechów, migdałów, skórkę pomarańczową i cytrynową, dzięki temu powstają galaretki o różnych smakach i nazwach „Żurawinowa perła” czy „Miętowe poranne orzeźwienie”. Wszystkie wariacje dotyczące różnych smaków Jabolków są pomysłem i spuścizną kulinarnych eksperymentów Pani Magdaleny.
Galaretki nie zawierają żadnych sztucznych zagęszczaczy. Zamiłowanie do tworzenia galaretek, poświęcony im czas, jak i staranność wykonania powodują, że osiągnięty efekt zadowala podniebienia „Smakoszy”. Uwadze szczególnie wymagających nie umknie także piękny sposób zapakowania galaretek – w ręcznie wykonywane przez Panią Magdę pudełka, które przyciągają wzrok i powodują, że chce się zerknąć do środka i spróbować tego, co kryje się pod wieczkiem.